Helenaveen

In de buurt van Helenaveen wandel ik wel vaker. Mooi gebied, met de Mariapeel als hoogtepunt. Je wandelt net in Noord-Brabant, op de grens met Limburg. Op deze datum ben ik eens richting het dorp zelf gelopen, en vervolgens terug naar de parkeerplaats bij de Mariapeel. Het eerste stuk loop je dan langs de Helenavaart, met huizen als deze erlangs.

Boerderij

Helenaveen werd in 1853 gesticht door de Bossche opzichter van Waterstaat Jan van de Griendt, wiens vrouw Helena Panis heette. Samen met zijn broer Nicolaas van de Griendt, en G.W.J. Carp uit Arnhem kocht hij 610 ha veengrond, die hier 3 tot 7 meter dik was. De Maatschappij Helenaveen liet een particulier kanaal, de Helenavaart, graven. De zwarte turf die hier gewonnen werd, kon zo worden afgevoerd naar de Noordervaart. Later werd ook turfstrooisel vervaardigd en werd de concessie uitgebreid. Er bevond zich in Helenaveen zelfs een drijvende turfstrooiselfabriek. Het turfstrooisel werd uitgevoerd naar geheel Europa en diende ter vervanging van stro in de Londense en Parijse paardenstallen voor leger en tram.

Schoolwijk

Er werden zijkanalen (wijken) gegraven. Ook werden wegen aangelegd en huizen gebouwd voor de arbeiders. Oorspronkelijk waren dit deels strooijen keten. Zo ontstond Het Helena-Veen, bijgenaamd Het Strooijen Dorp. De huizen kregen ook een stuk grond waarop de bewoners land- en tuinbouw konden beoefenen. Uiteindelijk is Helenaveen een tuinbouwdorp geworden. De vervening is nog doorgegaan tot in de jaren 70 van de 20e eeuw.

In buurt van Helenaveen, Netherlands

Door het veengebied teruggelopen naar de Mariapeel.

Beegder Heide
Beegder Heide

Enkele foto's die ik maakte op de Beegder Heide.

Boogschutter
De Oudheid in Kleur

Foto's van de expositie 'De Oudheid in Kleur' in Tongeren.

Kapiteel
Ostia Antica

Vaak heb ik Ostia Antica bezocht de haven van het oude Rome. Hier foto's!

Koepel Bisschopskapel
Het Oude Kerkhof

Foto's van mijn twee bezoeken aan het Oude Kerkhof in Roermond.

Handen
Wandelen door Strijp

Foto's van mijn wandeling door de Eindhovense wijk Strijp.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *